TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’deki Seyahatlerin Durumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bir önceki yıla göre %0,4’lük bir azalma yaşanmasına rağmen, toplam geceleme sayısı 76 milyon 576 bin olarak kaydedildi. Ortalama geceleme süresi ise 6,7 gece olarak belirlendi.

Yıllık Seyahat Sayısı ve Harcamaların Artışı

2024 yılı boyunca Türkiye’deki seyahat sayısı, bir önceki yıla göre %8,7 artarak 66 milyon 836 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanların geceleme sayısı ise %2,3 artarak 484 milyon 141 bin gecelemeye ulaştı. Toplamda ise 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcama yapıldı ve seyahat başına ortalama harcama 5 bin 759 TL olarak hesaplandı.

Seyahat Harcamalarında Önemli Artış

2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde yapılan seyahatlerde toplam harcama bir önceki yıla göre %44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin TL’ye yükseldi. Bu harcamaların %93’ü kişisel harcamalardan oluşurken, %7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 TL olarak kaydedildi.

Seyahat Harcamalarının Dağılımı

2024 yılının 4. çeyreğinde en fazla harcama yapılan kategori %33,8 ile yeme ve içme harcamaları oldu. Ulaştırma harcamaları %27,7 ve konaklama harcamaları ise %12,1 ile sıralandı. Yeme ve içme harcamalarında %61,4, ulaştırma harcamalarında %33,6 ve konaklama harcamalarında ise %50,3’lük bir artış yaşandı.

En çok tercih edilen seyahat amacı %63,1 ile yakınları ziyaret etmek olurken, onu %25,6 ile “gezi, eğlence, tatil” ve %6,5 ile “sağlık” amacı takip etti. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen seyahat amacı %57,2 ile yakınları ziyaret etmek olarak belirlendi.

En Çok Tercih Edilen Konaklama Türleri

2024 yılının 4. çeyreğinde seyahate çıkanlar, en çok “arkadaş veya akraba evinde” konakladı. Bu konaklama türü 53 milyon 250 bin geceleme ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 13 milyon 292 bin geceleme ile “kendi evi” ve 5 milyon 218 bin geceleme ile “otel” takip etti. Yıllık bazda en çok tercih edilen konaklama yerleri ise sırasıyla “arkadaş veya akraba evleri”, “kendi evleri” ve “oteller” oldu.

Related Posts

AB ‘küçük orta ölçekli’ şirket tanımını değiştiriyor

Avrupa Birliği (AB), özellikle büyüme aşamasındaki şirketlere destek sağlanması amacıyla “küçük orta ölçekli” şirket tanımının değiştirilmesini öngören düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

Dünya devi şirketin fabrikasında üretim durdu! İşçiler resti çekti

Fransız kökenli raylı sistemler firması Alstom’un Bursa’da faaliyet gösterdiği fabrikasında işçiler greve çıktı. İşçi temsilcileri ile firma yönetimi arasında yürütülen maaş ve yan hak görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi.Uzun süredir devam …

Avrupa sıralaması yayımlandı: Türkiye net kazançta sondan ikinci!

Avrupa ülkeleri arasında net kazançlarda büyük farklar yaşanıyor. Türkiye, çocuklu ailelerde gelir farkı olmayan tek ülke olarak öne çıkıyor. Satın alma gücündeki farklılıklar ise Doğu ve Batı Avrupa arasında sürüyor.

Bireysel emeklilik sistemi gençleşerek büyümeyi sürdürdü: BES’in yüzde 19’u 25 yaş altı katılımcı

Bireysel emeklilik sistemindeki (BES) katılımcıların güncel yaş dağılımına bakıldığında, son yıllarda gençleşme olduğu görülüyor. Haziran 2021’de başlatılan ve 18 yaş altı kişilerin gönüllü BES’e dahil edilmesini hedefleyen yasal düzenleme buna olumlu katkı verdi.

Dolar ve euro güne nasıl başladı? İşte güncel döviz kurları

Haftanın ilk iş günü 19 Mayıs 2025 Pazartesi günü döviz kurları alım-satım yapacaklar ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Güncel dolar ve euro ne kadar oldu? 1 dolar ne kadar? 1 euro ne kadar oldu? 19 Mayıs 2025 Pazartesi günü dolar …

3 bin 500 metre derinlikte sondaj

Akdeniz’deki görevini tamamlamasının ardından 2 Ağustos’ta İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’de faaliyetlerine başlayan Türkiye’nin 7’nci nesil derin deniz sondaj gemisi Abdülhamid Han, Göktepe-3 Kuyusu’ndaki çalışmalarında sona yaklaştı.