Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Çin, Ticaret Savaşının Etkilerini Hafifletmek İçin Muafiyet Sağlanacak Ürünleri Belirliyor

Çin, ABD ile başlayan ticaret savaşının ekonomiye olan etkilerini azaltmak amacıyla bazı şirketlerden muafiyet sağlanabilecek ürünleri tespit etmelerini istedi. ABD’nin tavrını değiştirmesi sonucunda Çin’in geniş kapsamlı gümrük vergisi muafiyetlerini değerlendirmesi, doların hafifçe yükselmesine neden oldu.

Çin Ticaret Bakanlığı’nda oluşturulan bir birime göre, gümrük vergilerinden muaf tutulabilecek ürünlerin listesi hazırlanmaya başlandı ve şirketlerden taleplerini iletmeleri istendi.

Yarı İletken Sektöründe Sekiz Ürün

Caijing dergisinde yayımlanan habere göre, Çin yarı iletken sektörüyle bağlantılı sekiz ürüne muafiyet sağlamayı düşünüyor, ancak bu ürünler arasında hafıza çipleri bulunmuyor.

Amcham China Başkanı Michael Hart, Çin hükümetinin ABD’den ithal edilen ve tedarik zincirlerini tehlikeye sokabilecek ürünleri belirlemek istediğini belirtti. Bazı şirketlerin ek gümrük vergileri ödemeden ABD’den ürün ithal edebildiğini söyledi.

Avrupa Birliği’ne (AB) ait şirketleri temsil eden ticaret odası başkanı Jens Eskelund da Çin Ticaret Bakanlığı’na vergi muafiyeti talebinde bulunduklarını ve beklediklerini açıkladı.

Çin sosyal medya platformlarında dolaşıma giren bir listede, 131 ürün kategorisine gümrük vergisi muafiyeti getirilmesinin değerlendirildiği belirtildi. Bu listede aşılar ve jet motorları gibi çeşitli ürünlerin yer aldığı iddia edildi ancak doğruluğu Reuters tarafından teyit edilemedi.

Related Posts

Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli

Merkez Bankası, Nisan 2025’e ilişkin sektörel enflasyon beklentilerini yayımladı. Piyasa ve reel sektör enflasyon tahminlerini yukarı çekerken, halkın beklentisi ise yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Türkiye’nin dev şirketinin patronuna, atalarının toprağında 27 milyar liralık darbe

Türkiye’nin en büyük tekstil şirketlerinden Bursel, Özbekistan’da yaptığı yatırımların ‘kamulaştırıldığı’ iddiasıyla açtığı 700 milyon dolarlık (yaklaşık 27 milyar TL) davayı kaybetti. Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) 8 yıldır devam eden davada Özbekistan lehine karar verdi.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: Aramaların yüzde 25’ini karşılayamadık

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrası GSM operatörlerinin kullanılamamasına dair Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom temsilcileriyle yapılan toplantı sonrası Bakan Uraloğlu açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, “2.5 kat olan kapasitede 7-10 kat artış olunca mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Yüzde 25’ini karşılayamadık” ifadelerini kullandı.

Nobelli Acemoğlu: Teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi konulmalı

Daron Acemoğlu, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelleşmesine dikkat çekerek teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi çağrısı yaptı. Acemoğlu, elde edilecek gelirin bağımsız gazeteciliğe ve kamusal dijital alanlara aktarılması gerektiğini vurguladı.

Almanya’da iş dünyasının güveni nisanda arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Piyasalarda gün ortası 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,27 değer kazanarak 9.336,89 puana çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir