Son 5 yılda getirisi yüzde 530 olmuştu! Bireysel Emeklilik Sistemi’nde her şey değişiyor

Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın yazısına göre 20 yıl önce bir Ekim ayında uygulamaya geçen BES sisteminde, 2024 yılında pek çok değişiklik yaşanması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde yani 2024 yılında neredeyse çoğu şeyin değişeceği sistemde banka kredisi, üniversitelerdeki gençler, engelliler gibi pek çok alanda düzenlemeler yapılacak. İşte o değişimler…

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ’NDE HER ŞEY SİL BAŞTAN!

Buna göre bankadan kredi çekmek isteyen BES katılımcıları, öncelikle BES sözleşmesini teminat olarak gösterecek ve bankalardan uygun olan faiz ve koşullarda istediği krediyi kullanabilecek. Söz konusu uygulama 2024 yılının ilk ayı olan Ocak’ta başlayacak.

Katılımcı olanlar, BES hesaplarında bulunan birikiminin %50’ye kadar olan kısmını konut, evlilik, eğitim masrafları gibi harcamalar için çekebilecek. Bu uygulamanın da 2024 yılının Mart ayında başlaması bekleniyor.

Ayrıca 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’na da girdiği bilinirken; işverenlerin çalışanları için yaptırdığı otomatik katılım sistemi, işveren katkısını da içerisinde bulunduran ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşmüş olacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ KURULACAK

Bunun yanı sıra tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ülkemize özel bir model olacak. Sistem 2024 yılının son çeyreğinde uygulamaya geçmiş olacak.

ÜNİVERSİTELERDEKİ GENÇLERE ÖZEL BES UYGULAMASI

Eğitim konusunda yapılacak düzenlemede ise, üniversitelerde okuyan 25 yaş altı gençler için özel BES uygulaması faaliyete geçecek. Gençler söz konusu sisteme dahil edilmiş olacak ve uzun süre de sistemde kalmaları sağlanmış olacak. Ayrıca Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında engellilere yönelik olan özel emeklilik uygulaması da başlatılmış olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx