Sekiz aydır uzayda: “Motor becerilerimi kaybettim, yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttum”

Boeing’in Starliner uzay aracı ile 6 Haziran’da uzaya giden iki NASA astronotu, 8 aydır uzayda mahsur kaldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlardan Sunita Williams, sekiz ay boyunca uzayda kaldıktan sonra bazı temel motor becerilerini kaybettiğini açıkladı. Williams, “Yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttum. Burada uzun süredir bulunuyorum, oturmadım, yatmadım” dedi.

Williams, mikro yerçekiminde 234 gün geçirdikten sonra yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttuğunu itiraf etti.

DÖNÜŞLERİ DEFALARCA ERTELENDİ

59 yaşındaki Williams ve mürettebat arkadaşı 62 yaşındaki Barry Wilmore’ın başlangıçta Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz gün geçirmeleri gerekiyordu ancak onları götüren Boeing kapsülünde teknik sorunlar yaşandı.

Kapsül Dünya’ya boş ve sorunsuz şekilde döndü ancak iki astronot en az Mart sonuna kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kaldı.

BAŞKANDAN MUSK’A KURTARMA GÖREVİ

ABD Başkanı Donald Trump, astronotların uzayda mahsur kaldığını ve Biden yönetimi tarafından adeta terk edildiklerini iddia etti. Trump, Elon Musk’a çağrıda bulunarak SpaceX’in astronotları geri getirmesini istedi.

Musk, yaptığı açıklamada Williams ve Wilmore’u “en kısa sürede” Dünya’ya geri getireceğine söz verdi.

NASA: “ASTRONOTLAR MAHSUR DEĞİL”

NASA, astronotların ISS’de mahsur kaldığı iddialarını reddetti ve her zaman uzun süreli uzay görevleri için hazırlandıklarını belirtti. Ancak mikro yerçekimi koşullarının astronotların kas ve kemik yapısında ciddi bozulmalara yol açtığı biliniyor. NASA verilerine göre, uzayda geçirilen her ay, önlem alınmadığı takdirde kemik yoğunluğunda yüzde 1 oranında kayba neden oluyor.

NE ZAMAN DÖNEBİLECEKLER?

Astronotların dönüşü, SpaceX’in Crew-10 misyonunun ISS’ye fırlatılmasına bağlı. Crew-10’un fırlatma sürecindeki gecikmeler nedeniyle dönüş tarihi Mart sonuna ertelendi. SpaceX, Crew-10’u planlanandan erken fırlatarak süreci hızlandırabilir ancak şirketten bu konuda resmi bir açıklama gelmedi.

Elon Musk ve Donald Trump’ın açıklamaları, Williams ve Wilmore’un daha erken dönebileceği yönünde spekülasyonlara yol açsa da, NASA henüz resmi bir tarih değişikliği duyurmadı.

UZAYDA KALMA REKORU

Williams ve Wilmore’un Mart sonunda ISS’den ayrılması halinde, sekiz aylık görevleri standart bir ISS misyonundan iki ay daha uzun sürecek. Ancak 371 günle en uzun ISS görev süresi rekoru, Amerikalı astronot Frank Rubio’da kalmaya devam edecek.

Related Posts

Ay’ın sırları çözülüyor! Uzayın yeni ufku

Uzay Araştırmalarında Yeni Bir DönemHindistan Uzay Araştırma Organizasyonu’nun (ISRO) 2008 yılında gerçekleştirdiği Chandrayaan-1 misyonu, Ay’ın yüzeyinde su moleküllerinin varlığını doğrulayarak uzay araştırmalarında tarihi bir dönüm noktası …

Tesla’da kan kaybı sürüyor: Otomobil teslimatları ikinci çeyrekte yüzde 13,5 azaldı

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı. Tesla, 2025’in ikinci çeyreğine ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Kapadokya Çöl Maratonu başlıyor

Kapadokya Çöl Maratonu, Nevşehir’in Ürgüp ilçesi ve Göreme beldesinde 23-27 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Mars yüzeyindeki volkan görüntülendi: NASA’nın paylaşımı gündem oldu

NASA, Kızıl Gezegen Mars’ın gizemlerini aydınlatmaya devam ediyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi kısa süre önce, Mars’ın en büyük volkanlarından birine ait, şimdiye kadar görülmemiş bir perspektif sunan dikkat çekici bir görüntü yayımladı. Bu …

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.