Komutan uyuşturucu operasyonunda tutukklandı

Diyarbakır’da devletin arazisine uyuşturucu eken zehir baronlarına yapılacak operasyonları önceden bildiren, ev, işyeri ve yol aramalarında ve uyuşturucu sevkiyatında kolaylık sağlayan aralarında eski İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı ile Astsubay eşi ve 1 Yüzbaşı ile korucuların da bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Komutan ile birlikte 10 kişi tutuklandı.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre Diyarbakır’ın Lice İlçesine bağlı Yalaza, Ortaç, Bağlan, Dolunay, Yolçatı, Çağdaş, Türeli, Akçabudak, Hedik, Çavundur, Dibek, Kabakaya, Karahasan, Uçarlı ve Yorulmaz, Köylerinde yakalanması halinde hukuki sorumluluk altına girmemek için hazineye ait mera ve arazilere uyuşturucu ekimi yapan uyuşturucu baronlarına ve bu uyuşturucuların hasat dönemine kadar ekimine göz yumdukları, arama kararı veya operasyon kararı alındığında baronlara önceden bilgi verdikleri tespit edilen önceki dönem Lice İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ç.S. ile Astsubay eşi S.G.S, Trabzon’da yakalanarak Diyarbakır’a getirildi.

Tapantepe Üs Bölgesi eski Bölük Komutanı olan Şırnak Çakırköğüt Jandarma Tugay Komutanlığı emrinde görevli Yüzbaşı S.O. ile astsubay H.U, korucu ve köy muhtarlarının da aralarında bulunduğu toplam 23 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Diyarbakır merkezli farklı illerde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda toplam 57 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Yakalanan zanlılar Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde sorguya alındı.

EKİMDEN HASAT DÖNEMİNE KADAR KÖSTEBEKLİK

Gözaltına alınan zanlılar ile yakalanamayan firari zanlılarının İlçe Jandarma Komutanı ve Bölük Komutanı Yüzbaşı ile birlikte hareket ettikleri, zehir tarlalarına adeta tarım arazisi gibi özel damla sulama sistemi döşeyen, elektrik kesintilerine karşı jeneratör sistemi kuran uyuşturucu baronlarına yapılması planlanan operasyon bilgisini önceden para karşılığı bildirdikleri öğrenildi.

TELEFON DİNLEMELERİ VE YOL ARAMALARI BİLGİSİ

Uyuşturucu tacirlerinin zehir tarlalarında esrarın sulanmasından hasat dönemine kadar kendilerine önceden bilgi verildiği için her türlü önlemi aldıkları belirlendi.

Uyuşturucu hasadının yapılmasından sonra Lice ve bağlı köylerden batı illerine nakli ile ilgili de yol, ev ve işyeri aramalarıyla ilgili de asker zanlıların maddi menfaat karşılığında önceden bilgi verip zehir tacirlerinin önlem almasını sağladıkları bildirildi.

Yol kontrolü yapılan noktalara da önceden plaka bildirip bu kişilerin jandarma muhbirleri ve haber elemanı olduklarını bildirip araçlarda arama yapılmasının önüne geçtikleri tespit edildi.

Zehir tacirlerine yönelik nöbetçi Sulh Ceza Sorgu Hâkimliklerinden alınan telefon dinlemesi gibi teknik ve fiziki takip kararlarını da önceden baronlara bildirip önlem almalarını sağladıkları tespit edildi.

GÖSTERMELİK KÜÇÜK OPERASYONLARLA GİZLEME ÇABASI

İlçe Jandarma Komutanı Ç.S’nin farklı tarihlerde uyuşturucu tarlalarına operasyon kararı aldığı, ancak göstermelik küçük çaplı kenevir ekimi yapılan arazilerden kenevir sökümü yaptırdığı; bölgeyi temiz gösterip büyük operasyon yapma hazırlığı içinde olan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekiplerinin operasyonlarını engellemeye çalıştığı kaydedildi.

Hasat sonrasında jelikan bidonlar içine konularak açık arazide toprağa gömülen saf uyuşturucunun da ele geçmemesi için operasyonların esrarın gömülü olduğu bölgeye değil, farklı alanlarda yapılarak “Yemleme^ adı verilen yöntemle tutanak tutup az miktarda uyuşturucunun yakalanıp emanete alındığı ve operasyonun başarıyla tamamlandığı bilgisini paylaştıkları bildirildi.

10 KİŞİ TUTUKLANDI

Sorgusu tamamlanan zanlılardan 17’si Adliye’ye sevk edildi. Aralarında İlçe Jandarma Komutanı Ç.S ile Astsubay H.U, bulunduğu 10 kişi, “Uyuşturucu madde ticareti yapmak, görevi kötüye kullanmak, rüşvet almak-vermek, zimmet; göreve ilişkin sırların açıklanması, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçlarından nöbetçi Sulh Ceza Sorgu Hakimliğince tutuklandı.

Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı S.O, Binbaşı’nın astsubay eşi de S.G.S, Hedik Köyü Muhtarı Ş.A da dahil olmak üzere 7 kişi ise adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Binbaşı Ç.S’nin tutuklanan B.Y’den rüşvet aldığı, Astsubay H.U’nun da E.G’den rüşvet aldığı, karşılığında göreve ilişkin sırrı açıkladığı için tutuklandıkları bildirildi.

İSTİHBARAT DAİRE BAŞKANI ÇİLOĞLU’NUN DÖNEMİNİ KAPSIYOR

Rütbeli askerlerin uyuşturucu baronlarıyla menfaat karşılığı köstebeklik faaliyetlerinin geçen yıl Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığına atanan Tuğgeneral Gökhan Çiloğlu’nun Diyarbakır İl Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı 2021-2023 yıllarını kapsadığı öğrenildi.

Gökhan Çiloğlu, AKP’den Diyarbakır Milletvekili adayı olan terörist annesi Ayşegül Biçer’in kocası Raif Biçer’in de Diyarbakır merkezde ikamet ettiği halde kâğıt üzerinde Bağlar İlçesine bağlı bir köyde yaşıyormuş gibi gösterilerek güvenlik korucusu yapılması kararını imzalamıştı.

Biçer’in tüm yasal vergi ve harçlardan da muaf tutularak silah taşıma ruhsatı dönemin Valisi İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Kararoğlu tarafından imzalanmıştı.

Biçer, her ay koruculuk yapmadığı halde maaş alıyor, güvenlik güçlerine teslim olan oğlu Mustafa Biçer ise 31 Mart seçimleri öncesinde kayyumla yönetilen Büyükşehir Belediyesinde işe alınmış, ancak geçtiğimiz günlerde DEM Partili Belediye tarafından işine son verilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx