GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem çalışmaları başladı

Akademisyenler GES’lerdeki Arızaları Yapay Zeka ile Tespit Ediyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler, “Güneş Enerjisi Santrallerinde Çok Sınıflı Fotovoltaik Panel Arızalarının Termografik Görüntüleme ve Yapay Zeka ile Otomatik Tespiti” projesini hayata geçiriyor.

Proje kapsamında TÜBİTAK’tan destek alan akademisyenler, insansız hava araçlarıyla donatılan yapay zeka destekli programlar ile GES’lerdeki arızaları hızlı bir şekilde tespit ederek bakım maliyetlerini azaltmayı ve üretim verimliliğini artırmayı hedefliyorlar.

Projenin tamamlanması için 30 ay süre belirlendi ve Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki GES’lerde panel görüntülerinin elde edilmesi ve yapay zeka destekli arıza tespit sisteminin gerçek zamanlı test aşamalarına geçilmesi planlanıyor.

Projenin yürütücüsü olan KİÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Açıkgöz, GES’lerdeki arızaları tespit etmek için yapay zeka, termografik görüntüleme ve İHA teknolojisinin bir araya getirileceğini belirtti.

Açıkgöz, “Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisi santralleri, çevreye duyarlı ve temiz enerji üretimine katkı sağlarken ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Biz de projemizle bu santrallerdeki arızaları yapay zeka destekli sistemler ile tespit etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

“TÜBİTAK Destekli Proje GES’lerdeki Arızaları Geliştirmeyi Hedefliyor”

Projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin nedenini açıklayan Açıkgöz, GES’lerin çevresel etkilere maruz kalarak kronik sorunlar yaşayabildiğini ve projenin bu arızaları yapay zeka ile tespit etmeye odaklandığını belirtti.

“Arızaları Hedefe Odaklı Tespit Ediyoruz”

Proje kapsamında bölgesel haritalama sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Açıkgöz, “Drone teknolojisi ile bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurarak güneş enerji santrallerindeki arızaları tespit edeceğiz. Projemizin özgün bir değeri var ve yapay zeka, görüntü işleme ve drone teknolojisinin birleşiminden oluşuyor. Bu sayede güneş enerji santrallerindeki arızaları hızlı ve etkin bir şekilde tespit ederek verimliliği artıracağız.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, drone içerisine yüklü olan otonom uçuş planlama sistemi sayesinde arızaların tespitinde dışa bağımlılığın azalacağını ve periyodik bakımların verimlilik artarak azalacağını ekledi.

Related Posts

Emekli promosyonları 27 bin TL’ye çıktı: İşte en yüksek promosyonu veren bankalar

Mayıs ayıyla birlikte bankalar emekliler için promosyon yarışına girdi. Maaşını taşıyan emeklilere 12.000 TL’den başlayıp 27.000 TL’ye kadar çıkan teklifler sunuluyor. En yüksek promosyonu VakıfBank veriyor.

Kurumlar vergisi beyannamesi için son gün yarın

Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2024 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri yarın gün sonunda dolacak.

T625 GÖKBEY ilk deniz aşırı uçuşunu yaptı

Türkiye’nin ilk milli Genel Maksat Helikopteri T625 GÖKBEY, bugün ilk deniz aşırı uçuşunu başarıyla tamamlayarak TEKNOFEST kapsamında KKTC’ye ulaştı.

Avrupa’nın en ucuz işçileri biz olduk

Ücretli çalışanların kaybı gün geçtikçe büyüdü. Aylık ortalama gelir sıralamasında Bulgaristan’ın ardından en kötü ikinci ülke olduk. Asgari ücretlinin bir saatlik emeği, yalnızca bir ekmeğe yetiyor.

Sığınmacılara da Türklere geçit vermediler

Türkler artık yurt dışına çıkmak için randevu dahi bulamıyor, aracı kurumların para tuzağına düşüyor. Avrupalı liderler ise Erdoğan’a göçü engellediği için teşekkürlerini sunuyor.

Kaçak elektrik kullanımını tespit eden sayaç geliştirildi

Dicle Elektrik, AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan “Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç” ile kaçak elektrik kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir