Gençlerde kilo verme ilaçları kullanımı yüzde 600 artış gösterdi
ABD’de yapılan çalışmalar, kilo kaybı ve diyabet için gençlere reçete edilen ilaçlarının sayısının sadece üç yılda %594,4 arttığını ortaya koydu.
Bu ilaçlara olan talep son zamanlarda her yaştan insan için hızla arttı ancak çarşamba günü JAMA dergisinde yayınlanan çalışma, 2020 ile 2023 arasında 12 ila 25 yaşları arasındaki insanlar için yazılan reçete sayısının 8.722’den 60.567’ye çıktığını ortaya çıkardı. Reçete sayısında en büyük artış genç kadınlar ve ergenlik çağındaki kızlarda görüldü.
Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki perakende eczanelerin %93’ünden fazlasının reçetelerini rapor eden bir veri tabanındaki bilgileri inceledi; ancak veriler, reçetelerin tam olarak neyi tedavi etmek için tasarlandığını ve hastanın ilaçları gerçekten kullanıp kullanmadığını açıklamıyor.
Bağlam açısından, çalışmanın yazarları diğer ilaçlar için reçeteleme eğilimlerini de incelediler ve aynı dönemde bu yaş kategorisi için diğer ilaçların reçetelenmesinde %3’lük bir azalma olduğunu buldular.
Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Yale Üniversitesi’nden uzmanlar, kilo verme ilaçlarının kaç gence reçete edildiği göz önüne alındığında, güvenli ve uygun reçete yazmayı teşvik etme çabalarının endokrinologları, aile hekimliği yapan doktorları ve pratisyen hemşireleri de içermesi gerektiğini söyledi.
GENÇLER ARASINDA ORAN GİDEREK ARTIYOR
Obezite ve tip 2 diyabet giderek artan sayıda genci etkiliyor. 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de 10 ila 19 yaş arası tip 2 diyabetli kişilerin sayısı son yirmi yılda iki katına çıktı. Çalışma, 2060 yılına kadar tip 2 diyabetli gençlerin sayısının %673 artacağını öngördü.
2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ortalama genç yetişkinin artık aşırı kilolu olduğu ABD’de obezite, gençler için de önemli bir sorundur. Araştırmalar, yaklaşık 6 ergenden 1’inin aşırı kilolu olduğunu ve neredeyse 5 kişiden 1’inin obeziteye sahip olduğunu gösteriyor. Yalnızca obezite ABD’de 14,4 milyon çocuğu ve genci etkiliyor.
Araştırmalar, gençken obeziteye sahip olmanın, kişinin büyüdüğünde kilo sorunu yaşama olasılığını önemli ölçüde artırdığını gösteriyor. Çalışmalar, obezite ve aşırı kilonun, zihinsel sağlık sorunlarının yanı sıra kalp hastalığı, böbrek sorunları ve hatta kanser gibi diğer sağlık sorunları için de önemli bir risk faktörü olabileceğini gösteriyor.