CHP’li Gürer: ‘Sinir sistemi üzerinde olumsuz etkisi olan olan Çin tuzunun ülkemizde kullanımı devam ediyor’

Çin Tuzu Kullanımı Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çin tuzunun gıdalarda kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Gürer, monosodyum glutamat adıyla bilinen maddenin farklı ürünlerde kullanılmasına dikkat çekerek, bu maddenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Gürer, Pakistan’ın bu maddeyi yasakladığını, Hindistan’ın çocukların tükettiği hazır gıdalarda yasakladığını ve Avrupa Birliği’nin hazır gıdalarda bu maddenin oranını yüzde 1’in altında tutmak için katı kurallar getirdiğini belirtti. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu maddenin etikette belirtilmesini zorunlu kıldığını ifade etti.

Çin tuzunun sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini, aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, migren, çarpıntı, yorgunluk gibi sorunlara neden olabileceğini söyleyen Gürer, Türkiye’de ise bu maddenin hala kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekti.

“Çin Tuzunun Halk Sağlığı Üzerindeki Etkileri Yeterince Araştırılmıyor”

Gürer, Çin tuzunun bağımlılık potansiyeline sahip olduğuna ve beyin gelişimi ile dikkat eksiklikleri gibi sorunlara yol açabileceğine işaret ederek, Sağlık Bakanlığı’na bu konuda soru önergesi verdiğini belirtti. Türkiye’de obezite oranının yüksek olduğu bir dönemde bu maddenin kullanımının yeterince araştırılıp araştırılmadığını sorgulayan Gürer, halk sağlığı için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını merak ettiğini dile getirdi.

“GDO’lu Ürünlerin Kontrolü Daha Titiz Olmalı”

Gürer, Türkiye’de gıda ithalatının artmasıyla birlikte ürünlerin GDO içeriğinin incelenmesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye’de GDO’lu ürün satışının yasak olmasına rağmen yem satışının serbest olduğunu hatırlattı. Ülkeye gelen ürünlerin içeriğinin daha detaylı ve titiz bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, bu konuda bilimsel çalışmaların yapılmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Kalkınma Yolu hızlıca hayata geçecek

“Terörsüz Türkiye” sürecinde kritik bir aşamaya gelinirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’de Irak Başbakanı Sudani ile bir araya geldi. Erdoğan, ortak basın toplantısında “Bölgemizin geleceğinde teröre yer olmadığının tekrar altını çizdik” derken, Kalkınma Yolu’nun hızlıca hayata geçirilmesine yönelik adımları da ele aldıklarını söyledi.

Bakan Yerlikaya: Operasyonlarda 75 gayrimenkule ve 34 araca el kondu

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Tefecilik yapan organize suç örgütüne karşı 3 ilde düzenlenen operasyonların detaylarını paylaştı.

Yüksek lisans diploması, İmamoğlu’na yapılan darbeyi deler geçer!

İstanbul Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde aldığı karar ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını üniversite veritabanından silmişti. Lisans diploması silinmesine karşın sistemde İmamoğlu’na ait yüksek lisans diploması varlığını korurken, konuya ilişkin açıklamada bulunan eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, İmamoğlu’nun yüksek lisans diploması ile Cumhurbaşkanı adayı olabileceğini belirtti.

Ülkede adalet yok ama sarayları çok

Vatandaşlar operasyonlar, tutuklamaları eleştirip ‘hukuksuzluk’ vurgusu yaparken iktidar 2025’in ilk 3 ayında 9 ayrı adalet sarayı için sözleşme yaptı.

Çin ve Rus liderlerden ABD’ye gönderme: Zorbalığa birlikte karşı koyacağız

Küresel siyaset açısından dün Moskova önemli bir ziyarete tanık oldu. 80’nci Zafer Bayramı kutlamaları için gittiği Moskova’da Rusya lideri Putin ile görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’yi ima ederek ‘hegemonik zorbalığa’ ve ‘tek kutupluluğa’ karşı Rusya ile omuz omuza mücadele edecekleri mesajını verdi.

İsrail’in, esir takası kapsamında serbest bıraktığı Filistinli hayatını kaybetti

Hamas ile İsrail arasında yapılan esir takası anlaşması kapsamında serbest bırakılan Filistinlinin, Mısır’da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir