Market fişlerine 10 saniyeden fazla dokunmayın uyarısı

Fişlerin Sağlık Üzerindeki Etkileri Uzmanlar Tarafından İnceleniyor

New York Üniversitesi Langone Sağlık Merkezi’nden Prof. Dr. Leonardo Trasande, birçok mağaza ve markette sıkça kullanılan termal kâğıt fişlerin aslında plastik bazlı ve kimyasal kaplamalar içerdiğini açıkladı. Trasande, parlak görünümleri altında cilt tarafından emilebilen toksinler barındıran bu fişlerin sağlık açısından ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekti.

Kanser ve Kısırlık Riski
Termal fişler, özel ısıya duyarlı mürekkeplerle basılan bir tür kâğıttır. Ancak düşük maliyetleri nedeniyle sağlık için büyük bir tehdit oluşturabilirler. Özellikle bisfenol-A (BPA) ve yerine kullanılan bisfenol-S (BPS) gibi kimyasallar, endokrin sistemini etkileyerek kalp-damar hastalıkları, kısırlık ve bazı kanser türleri ile ilişkilendirilmektedir.

Avrupa Birliği, BPS’nin gıda ambalajlarında yasaklanmışken, ABD’nin Kaliforniya eyaleti bu kimyasalı üreme sağlığı için tehlikeli olarak değerlendirmektedir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, 32 termal fiş incelenmiş ve yalnızca 10 saniyelik temasın yasal sağlık limitlerini aşan miktarda kimyasal geçişine izin verdiği tespit edilmiştir.

Plastik Kaplama Mikroplastiğe Dönüşebilir
T24’ün yaptığı habere göre, termal fişler sadece kimyasallarla riskli değildir. Üzerlerindeki plastik kaplama, zamanla parçalanarak mikro ve nano plastiklere dönüşebilir. Bu parçacıklar birçok dokuda bulunmuş ve uzmanlar, bunların kronik iltihap, kalp rahatsızlıkları, doğurganlık sorunları ve kansere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmuşlardır.

Uzmanlardan Dijital Fiş Önerisi
Prof. Dr. Trasande, dijital fiş uygulamalarının kullanımının bireysel düzeyde önemli bir adım olabileceğini belirtmektedir. E-fişlerin tercih edilmesi, kimyasallara maruz kalma riskini azaltabilir. Ancak gerçek çözüm, plastik üretiminin küresel ölçekte sınırlanması ile mümkün olacaktır. Uzmanlar, bu konuda kararlı adımların atılması gerektiğini vurgulamaktadır.

BM’nin Plastik Anlaşması Yolda
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın verilerine göre, küresel plastik üretiminin mevcut hızla devam etmesi durumunda 2060 yılına kadar üç katına çıkması beklenmektedir. Bu gelecek öngörüsüne dikkate alınarak, Birleşmiş Milletler’in küresel plastik anlaşması için tekrar müzakere masasına oturması planlanmaktadır.

Related Posts

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.