Doğubayazıt Aşure Tatlısı’na Coğrafi İşaret Tescili

Doğubayazıt Aşure Tatlısı Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine özgü geleneksel lezzetlerden biri olan “Doğubayazıt Aşure Tatlısı” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili aldı.

Tamamen şekersiz olup yalnızca Ağrı’nın tescilli geven balı ile tatlandırılan aşure, bölgenin kültürel mirasına katkı sağlaması açısından büyük önem taşıyor.

Bölgenin gastronomik değerlerinden biri olarak kabul edilen Doğubayazıt Aşure Tatlısı’nın tescillenmesiyle birlikte, hem yöresel ürünler korunacak hem de yerel ekonomiye katkı sağlanacak.

Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can, Doğubayazıt Aşure Tatlısı’nın tescillenmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, ilçenin yerel mutfak kültürünün daha geniş kitlelere tanıtılacağını belirtti.

Sürecin uzun ve titiz bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Başkan Can, “Aşure, Nuh Tufanı’ndan bu yana dini ve kültürel bir değer taşıyor. Nuh’un Gemisi’nin Ağrı Dağı’na oturduğuna inanılması nedeniyle, burada yapılan aşurenin de ayrı bir önemi var. Bu doğrultuda, coğrafi işaret başvurusu yaparak tatlımızın tescillenmesini sağladık” dedi.

Coğrafi işaret tescilinden sonra Doğubayazıt Aşure Tatlısı’nın tanıtımına daha fazla önem vereceklerini dile getiren Başkan Can, “Her yıl aşure festivali düzenliyorduk, bundan sonra bu etkinlikleri daha kapsamlı hale getireceğiz. Ayrıca Ramazan ayında da belirli aralıklarla aşure yaparak vatandaşlarımıza ikram edeceğiz” şeklinde konuştu. – AĞRI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Related Posts

Uçan Adam Sabri olarak tanınan Sabri Yıldız kimdir, neden öldü?

Uçan Adam Sabri adıyla tanınan Sabri Yıldız, 60 yaşında yaşama veda etti. Kanal D ekranlarında Esra Ceyhan’ın programına katılan ve bir anda kendisini yerlere atmasıyla uzun süre konuşulan Uçan Adam Sabri, Yalova’da yaşadığı evde hayatını kaybetti. Peki, Uçan Adam Sabri olarak tanınan Sabri Yıldız kimdir, neden öldü? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler

Klinik destek elemanı nedir, ne iş yapar? Sağlık Bakanlığı 242 klinik destek elemanı alıyor

Sağlık Bakanlığı, bünyesinde görevlendirmek üzere 242 klinik destek elemanı alacağını duyurdu. Klinik destek elemanları genellikle sağlık sektöründe çalışırlar ve hastanelerde, polikliniklerde, tıp merkezlerinde, laboratuvarlarda veya diğer sağlık kuruluşlarında istihdam edilebilirler. Klinik destek elemanlarının görevleri arasında aşağıdakiler yer alabilir:

Sözleşmeli öğretmen atama başvuru sonuçları açıklandı mı? 15 bin öğretmen atama başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

Sözleşmeli öğretmenlik atama tercih sonuçları için heyecanlı bekleyiş başladı. Peki, sözleşmeli öğretmen atama başvuru sonuçları açıklandı mı? 15 bin öğretmen atama başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

Otostopçu üniversitelileri rektör aldı… ‘Dayı nereye’

Gümüşhane’de yurtlarına gitmek için otostop yapan Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerini, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız arabasına aldı. Öğrenciler, ilk başta rektörü tanımadıkları için ona ‘dayı’ diye hitap etti. Kameraya yansıyan kayıtta öğrencilerin otomobiline bindikleri Rektör Yıldız’a ‘dayı’ diye hitap ettikleri görüldü. O anların devamında ise durum anlaşıldı ve arabadaki keyifli sohbet ‘dayı rektörüm’ hitabıyla sona erdi. Video sosyal medyada binlerce kez izlendi.

ALES/2 başvuru takvimi: 2025 ALES/2 başvuruları ne zaman başlayacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) başvurularının ne zaman yapılacağı, yılın ilk ALES sınavının tamamlanmasıyla birlikte merak ediliyor. İlk ALES sınavına hazırlanamayan veya başvuruları kaçıran adaylar, yılın ikinci ALES sınavı için ÖSYM takvimini araştırıyor. Peki, 2025 ALES/2 başvuruları ne zaman başlayacak?

2025 DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM tarafından her sene düzenleniyor. Sınava katılarak başarılı olan adaylar ön lisans eğitimlerini dört yıla tamamlama şansı elde ediyor. Peki, 2025 ÖSYM DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?